Tingstadstunnelns båda rör öppnar – fortsatt påverkan på E6

E6 Tingstadstunneln · Den 6 maj öppnar Tingstadstunneln båda rör för trafik med vissa begränsningar.

Renoveringen av Tingstadstunneln har pågått sedan våren 2022. Detta innebär att ett tunnelrör är stängt och E6-trafiken går dubbelriktad i det motsatta röret med ett körfält öppet i varje riktning. All övrig trafik – via Lundbyleden, E20 och E45 – leds om till Marieholmstunneln.

Risk för köer på E6 norrut

Nu närmar sig dock renoveringen sitt slut och från den 6 maj öppnar båda tunnelrören för trafik igen, men det är fortsatt endast ett körfält öppet i varje riktning. Detta gäller fram till den 18 maj. Samtidigt görs arbeten för att färdigställa E6 i området vid tunneln vilket innebär begränsad framkomlighet och risk för köer norrut, från Olskroksmotet mot Tingstadstunneln.

– Våra analyser visar att köerna kan sträcka sig till Kallebäcksmotet. Värst är det vid klockan 08.00 på morgonen och 16.00 på eftermiddagen, men det kan även vara mycket trafik en timme före och en timme efter dessa tider, säger Robin Holmér, trafikanalytiker på Trafik Göteborg, och tillägger:

– Mellan klockan 10.00 och 14.00 är det däremot ganska lugnt, även om det går långsammare precis förbi arbetet på E6.

Trafiken som kommer söderifrån och ska vidare norrut rekommenderas därför att välja Söder- och Västerleden samt Älvsborgsbron. Räkna med längre restider och håll koll på köer i Trafiken.nu-appen.

Begränsningar söderut

Söndagen den 12 maj är det även begränsningar för trafiken söderut på E6 då endast två av tre körfält är öppna mellan Gullbergsmotet och Olskroksmotet.

E6 och tunneln klara den 18 maj

Från morgonen den 18 maj ska arbetet på E6 vara klart och Tingstadstunneln öppnar två körfält i vardera riktningen. Då öppnar även vissa anslutningar som varit stängda under renoveringen, till exempel avfarten från Tingstadstunneln söderut mot E45 centrum och E45 Karlstad. Trafiken från E45 som ska norrut får däremot fortsätta köra via Marieholmstunneln.

Även påfarten från Redbergsvägen i Olskroksmotet mot E6 norrut öppnar samt anslutningen från Tingstadsmotet mot Tingstadstunneln.

Ingen trafik mellan Lundbyleden och Tingstadstunneln

Däremot kommer det fortsättningsvis inte gå att köra mellan Lundbyleden och Tingstadstunneln utan denna trafik hänvisas till Marieholmstunneln. Anledningen till detta är att Ringömotet förblir stängt på grund av kommande arbeten på Lundbyleden som planeras starta senare i år. Även den så kallade ”Kakeltunneln” mellan E20 och E6 norrut förblir stängd och trafiken hänvisas till Marieholmstunneln.

Ytterligare en helgavstängning

Efter att båda tunnelrören har öppnats kommer Tingstadstunneln att stängas helt ytterligare en helg på grund av efterarbeten. Det sker helgen den 31 maj-2 juni, från fredagen klockan 22.00 till måndagen klockan 05.00. Precis som vid tidigare tillfällen leds trafiken då om till Marieholmstunneln.